Zoeken
  • Jitte Evenhuis

Zingen met een antropologische blik

Bijgewerkt op: 4 jun. 2021Ik was 19 jaar en ik wilde alles begrijpen van alle mensen over de hele wereld en ging daarom culturele antropologie studeren. Na één jaar hield ik het voor gezien en ik heb er altijd op teruggekeken als een jeugdige dwaling, totdat ik onlangs stuitte op het werk van Arita Baaijens, ontdekkingsreiziger en bioloog.


Herken je dat gevoel, wanneer iemand zo precies kan beschrijven wat je al wist, maar waar je zelf nog geen woorden voor had?


Arita ging in het Altaigebergte (Siberië) op zoek naar bezield landschap door in kaart te brengen hoe de omgeving haar gemoed beïnvloedde. Ze wilde de zichtbare/fysieke wereld verbinden met een onzichtbare wereld die voor haar een raadsel was maar voor de lokale bergbewoners zo vanzelfsprekend. En ze vroeg zich af of je iets wat je niet gelooft tóch kunt ervaren.


Ik reisde even met haar mee, via haar boeken, interviews en de podcasts waarin ze te gast was. In haar kijk op de wereld herkende ik een antropologische blik. En ik realiseerde me dat die blik mij zo helpt in het vakgebied waarin ik uiteindelijk terecht kwam: de toegepaste stemfysiologie (Lichtenberger Methode).


Op ontdekkingstocht door het innerlijk landschap


De opleiding aan het Lichtenberger Instituut in Duitsland voelde als een ware ontdekkingsreis, door mijn innerlijk landschap wel te verstaan! Soms verdwaalde ik hopeloos, maar ik deed er zoveel doorleefde kennis op over de fysiologie en anatomie van de stem. Met je stem kun je steeds weer nieuwe ruimtes ontdekken van binnen, omdat de klanktrilling in dialoog gaat met je lichaam.


Maar van binnen waarnemen kan soms best lastig zijn, want hoe kun je iets voelen als je niet weet wát je moet voelen? Dan is het goed om als een antropoloog te werk te gaan, met een ontvankelijke geest.


En om je antropologische blik te oefenen hoef je niet per se naar Siberië, want ook in je eigen binnenwereld kun je eindeloos ronddwalen!


De antropologische blik is een soort niet-weten blik, de verschijnselen waarnemen zoals ze zich aan je voordoen, zonder ze direct te interpreteren.


De directe ervaring tijdens het zingen


De directe zintuiglijke ervaring is moeilijk in taal te vatten, want de ervaring zelf is woordeloos. En dat waar geen woord voor is, lijkt niet te bestaan. Daarom denk ik dat taal geven aan nieuwe ervaringen belangrijk is, hoe moeilijk soms ook.


Tijdens een stemsessie gaat het in eerste instantie om de waarneming van de klank, met al je zintuigen en zonder oordeel opmerkzaam te zijn voor subtiele veranderingen. Zo ontstaat er ruimte voor ervaringen die je nog niet kende. En dan is het de kunst om de vervreemding toe te laten zonder het direct te willen duiden, of begrijpen.


Nieuwe taal


Het klinkt misschien wat tegenstrijdig, maar door er vervolgens wél een naam aan te geven kan de ervaring nog rijker worden. Met taal kun je je innerlijk landschap in kaart brengen. En soms is het dan nodig om nieuwe woorden te bedenken, of woorden uit een andere taal te halen.


Zo leen ik bijvoorbeeld graag uit het Duits. Neem alleen al het woord Schwingung, wat in het Nederlands (klank)trilling betekent. Voel je het verschil? In Schwingung zit beweging, het swingt! En daarmee krijgt de klank direct meer mogelijkheden om zich door je lichaam te bewegen.


Wil jij ook je antropologische blik oefenen?


Ga dan de natuur in om je zintuigen te openen, zowel naar buiten als naar binnen toe, nieuwgierig naar de verschijnselen zoals die zich aan je voordoen.


Je bent natuurlijk ook welkom om een keer met mij mee te gaan tijdens een sensorische wandeling! Dat is een wandelles in het bos die ik naast (of in combinatie met) de stemsessies aanbied. Ik leer je dan stap voor stap je (innerlijke) waarneming te vergroten.


Ben je benieuwd wat voor soort oefeningen we dan doen? Luister hier naar een opname die ik laatst maakte tijdens een vroege zondagochtendwandeling!


>> lees hier meer over de sensorische wandelingen.


Meer over Arita Baaijens: www.aritabaaijens.nl

in haar nieuwste project taal voor de toekomst gaat ze in gesprek met de Noordzee, op zoek naar wilde taal.

101 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven