Stemles

 

​Voor wie?

Individuele stemles / zangles is bedoeld voor zangers, sprekers en iedereen die geïnteresseerd is in stemontwikkeling.

Je kunt bij Jitte terecht met je specifieke stemwensen of -klachten. Maar je kunt de lessen ook volgen met een bredere insteek, gewoon omdat je weet (of vermoedt) hoeveel plezier het geeft om met je stem te werken, zonder de druk om te moeten presteren.
 

Het maakt niet uit of je veel of weinig ervaring hebt en leeftijd is ook niet belangrijk! Misschien heb je een diepe wens om te zingen, maar durf je niet zo goed. Wat je nodig hebt is de nieuwsgierigheid en bereidheid om op een nieuwe manier naar jezelf te luisteren...

Vrijheid in zingen en spreken

Stemles is gericht op het verkrijgen van vrijheid in zingen en spreken.
Op een onderzoekende en speelse manier verkennen we de mogelijkheden van je stem. Je ontdekt hoe je stemklank groter, voller en rijker kan worden, terwijl je minder inspanning levert.

Je leert veel over de werking van de gezonde en natuurlijke stem in samenhang met je hele lichaam. Dit gebeurt niet op een controlerende en technische manier, maar door je waarnemingen te volgen.

De principes uit de Lichtenberger® Methode vormen een belangrijk uitgangspunt en inspiratiebron in de lessen. Jitte is afgestudeerd als stempedagoog aan het Lichtenberger instituut voor toegepaste stemfysiologie.

De klank staat centraal 

Om de stemklank alle ruimte te geven laten we in eerste instantie tekst, melodie en ritme nog even weg. Je maakt eenvoudige losse klanken.

We werken aan de piano en maken gebruik van verschillende (klank)materialen waarmee je oren, maar ook je andere zintuigen, worden aangesproken en gestimuleerd.

Het avontuur kan beginnen...

Jitte stelt vragen over de klank en je waarneming.

Kan je luisteren zonder oordeel?
De klank gaat een dialoog aan met je zintuigen.

Je grijpt niet in en laat verandering toe.

Je stem, maar ook je adem, houding en articulatie kunnen zichzelf op deze manier van binnenuit organiseren. Er ontstaat een fijne afstemming die heel efficiënt is. Je zult merken dat je minder moeite hoeft te doen terwijl de stemklank vrijer en rijker wordt!

Zangstem of spreekstem?

Afhankelijk van je wensen leer je hoe je de nieuwe klank kunt integreren in bijvoorbeeld een lied, een koorpassage of een gesproken tekst. De spreekstem en de zangstem kunnen veel van elkaar leren! Jitte werkt ook graag met gezongen improvisaties, die vormen een mooie tussenstap naar 'gecomponeerde' muziek.

Je leert geen technische trucjes, maar er wordt een wezenlijk veranderingsproces in gang gezet. Hoe dat verloopt is bij iedereen anders.

De frequentie waarin je de lessen volgt bepaal je zelf. Wat er tijdens de les gebeurt werkt meestal nog een tijdje na, de opmerkzaamheid en verfijnde waarneming zullen steeds meer deel worden van je dagelijks leven.

Proefles

Je bent welkom om een vrijblijvende proefles te volgen. Dan kun je kennismaken met Jitte en haar manier van lesgeven.

De lessen vinden plaats in Drouwen (Drenthe).

>> lees meer over de Lichtenberger® Methode

>> lees meer over Jitte

Ik ben me veel bewuster geworden van welke plekken in mijn lijf ik mijn stem/mijn geluid waarneem; zowel horend als voelend. Het boeit me en maakt me nieuwsgierig.

Mijn lichaam wordt door verrassende hulpmiddelen geïnspireerd tot klanklichaam.

Jitte geeft heel plezierig en ontspannen les.